Jagielnik
Blog dietetyczny,  Przepisy

Jagielnik z gorzką czekoladą (low FODMAP)

to Ten jagielnik z gorzką czekoladą robi się w 25 minut! Serio! I jest pyszny! W dodatku osoby z drażliwym jelitem mogą zjeść porcję, albo dwie, bo wszystkie składniki w nim są dozwolone!

Jagielnik z gorzką czekoladą (low FODMAP)

Potrzebujesz blender, okrągłą formę do ciasta 20 cm średnicy z opaską, piekarnik.

Masa jaglana:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego (u mnie ryżowe, bo jest naturalnie słodkie),
  • 2 krople aromatu waniliowego,
  • skórka z jednej dobrze wyszorowanej pomarańczy,
  • (opcjonalnie) 2 łyżki syropu klonowego ALBO 2 łyżki cukru ALBO 3 łyżki ksylitolu.

Spód:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 6 orzechów włoskich,
  • 2 łyżki oliwy (albo oleju kokosowego),
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka pestek słonecznika,
  • 2 łyżki wody,

Polewa:

  • 0,5 czekolady gorzkiej min 70%,
  • 4 łyżki dowolnego mleka roślinnego,
  • łyżka masła orzechowego.

Kaszę jaglaną przepłucz na sitku, zalej mlekiem r (2 szklanki) roślinnym, dodaj ekstraktu z wanilii i zagotuj. Potem zmniejsz ogień na minimum i poczekaj, aż kasza wchłonie wodę; to kluczowe, ponieważ jagielnik musi być mokry i kremowy. W międzyczasie przygotuj formę do sernika – w tym celu połóż papier do pieczenia na okrągłej blaszce i zepnij całość paskiem.

Do kielicha blendera wysokoobrotowego wsyp płatki owsiane, orzechy, słonecznik i zblenduj na mąkę. Następnie całość dokładnie zmieszaj z oliwą i masłem orzechowym. Dodaj wodę. Całość ugnieć dobrze i wyłóż masą formę do sernika. Wstaw na 10 minut do piekarnika na 180 stopni.

Kiedy spód się przypieka, a kasza jest już gotowa, zblenduj ją wraz z 0,5 szklanki mleka roślinnego i skórką z pomarańczy. Masa będzie bardzo plastyczna i bardziej w kierunku stałej aniżeli płynnej. Wyłóż ją na spód i wygładź silikonową łopatką (albo łyżką). Ciasto bardzo szybko stężeje na blacie, więc nie odwlekaj formowania sernika w nieskończoność. Jagielnik może stężeć nawet jeszcze w trakcie wygładzania. Pod koniec w garnuszku rozpuść gorzką czekoladę z masłem orzechowym i mlekiem roślinnym. Mieszaj całość rózgą na małym ogniu do momentu połączenia się masy w gładki krem. Wygładzony sernik polej masą czekoladową i wystudź.

U mnie jagielnik odstał godzinę i od razu wjechał na stół do gości.

Jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, to możecie do masy jaglanej dodać dowolny słodzik albo cukier.

Viola! Cieszy oko i żołądek!

Smacznego!

Susie z sernikiem
Wegański nie-sernik z kaszy jaglanej – jagielnik z gorzką czekoladą.

Podoba ci się jagielnik? Zobacz więcej przepisów w diecie low FODMAP:

wegańskie flaczki,

mazurek,

ciasto rabarbarowe,

sernik na kruchym spodzie. 

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.