Jagielnik z gorzką czekoladą (low FODMAP)
to Ten jagielnik z gorzką czekoladą robi się w 25 minut! Serio! I jest pyszny! W dodatku osoby z drażliwym jelitem mogą zjeść porcję, albo dwie, bo wszystkie składniki w nim są dozwolone!
Jagielnik z gorzką czekoladą (low FODMAP)
Potrzebujesz blender, okrągłą formę do ciasta 20 cm średnicy z opaską, piekarnik.
Masa jaglana:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 2,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego (u mnie ryżowe, bo jest naturalnie słodkie),
- 2 krople aromatu waniliowego,
- skórka z jednej dobrze wyszorowanej pomarańczy,
- (opcjonalnie) 2 łyżki syropu klonowego ALBO 2 łyżki cukru ALBO 3 łyżki ksylitolu.
Spód:
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 6 orzechów włoskich,
- 2 łyżki oliwy (albo oleju kokosowego),
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 1 łyżka pestek słonecznika,
- 2 łyżki wody,
Polewa:
- 0,5 czekolady gorzkiej min 70%,
- 4 łyżki dowolnego mleka roślinnego,
- łyżka masła orzechowego.
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku, zalej mlekiem r (2 szklanki) roślinnym, dodaj ekstraktu z wanilii i zagotuj. Potem zmniejsz ogień na minimum i poczekaj, aż kasza wchłonie wodę; to kluczowe, ponieważ jagielnik musi być mokry i kremowy. W międzyczasie przygotuj formę do sernika – w tym celu połóż papier do pieczenia na okrągłej blaszce i zepnij całość paskiem.
Do kielicha blendera wysokoobrotowego wsyp płatki owsiane, orzechy, słonecznik i zblenduj na mąkę. Następnie całość dokładnie zmieszaj z oliwą i masłem orzechowym. Dodaj wodę. Całość ugnieć dobrze i wyłóż masą formę do sernika. Wstaw na 10 minut do piekarnika na 180 stopni.
Kiedy spód się przypieka, a kasza jest już gotowa, zblenduj ją wraz z 0,5 szklanki mleka roślinnego i skórką z pomarańczy. Masa będzie bardzo plastyczna i bardziej w kierunku stałej aniżeli płynnej. Wyłóż ją na spód i wygładź silikonową łopatką (albo łyżką). Ciasto bardzo szybko stężeje na blacie, więc nie odwlekaj formowania sernika w nieskończoność. Jagielnik może stężeć nawet jeszcze w trakcie wygładzania. Pod koniec w garnuszku rozpuść gorzką czekoladę z masłem orzechowym i mlekiem roślinnym. Mieszaj całość rózgą na małym ogniu do momentu połączenia się masy w gładki krem. Wygładzony sernik polej masą czekoladową i wystudź.
U mnie jagielnik odstał godzinę i od razu wjechał na stół do gości.
Jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, to możecie do masy jaglanej dodać dowolny słodzik albo cukier.
Viola! Cieszy oko i żołądek!
Smacznego!
Jeden Komentarz
Natka
Ciasto jest przepyszne! Najlepsze z kategorii Low Fodmap. Dziękuję za ten przepis ❣️