Zupa wiosenna z młodą kapustą
Prosta zupa wiosenna to było coś, co mi grało w duszy od momentu, jak na targu zobaczyłam młodziutką mokrą kapustkę. Stwierdziłam, że muszę ją wykorzystać do zrobienia czegoś smacznego. Długo nie musiałam czekać! Połączenie świeżej zieloniutkiej kapusty ze szpinakiem i warzywami daje dużo satysfakcji z jedzenia. 🙂
Cynkowe szaleństwo
Ostatnio pozostaję mocno w temacie płodności i cynku. Cynk to taki pierwiastek życia, można powiedzieć król pierwiastków. 👑
Cynk opowiada za setki biochemicznych przemian w organizmie i to jest pewne – gdy jest go za mało, to jest klapa. Brak cynku w występowaniu niepłodności jest bardzo dobrze poznany i te dwie rzeczy bezpośrednio się ze sobą łączą. Cynk jest we wszystkich warzywach kapustnych w dużych ilościach. Także w młodej kapuście, która obecnie podbija miejscowe stragany nie tylko smakiem, ale i taniością. Co bardziej złośliwi mogą mówić, że kapusta to jedzenie biednych. Dla mnie to pożywienie ludzi świadomych.
Ta zupa to propozycja typowo wegańska, ale mam wskazówkę. Cynk lepszą biodostępność ma w towarzystwie żelaza hemowego (niehemowe z roślin trochę obcina wchłanianie), więc jeśli masz problem z niepłodnością, to albo wybierzesz dobrze zbilansowaną dietę wegańską, wegetariańską, albo dorzucisz podrobów lub mięsa do cynkowych bomb. 🙂 W leczeniu chodzi głównie o efekt.
Zupa wiosenna z młodą kapustą (4 porcje)
- pół główki młodej kapusty,
- 2 solidne garście szpinaku,
- mała marchewka,
- mała pietruszka,
- kawałek selera (świetnie sprawdzi się też seler naciowy),
- pęczek świeżego koperku,
- natka pietruszki do dekoracji,
- 2 litry wywaru roślinnego,
- dwie łyżki oleju rzepakowego (u mnie olej zlany znad suszonych pomidorów – ma piękny, głęboki aromat),
- 2 łyżki kaszy jaglanej (albo kaszki manny),
- przyprawy: lubczyk ogrodowy (pół łyżeczki),
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie zupy wiosennej z młodą kapustą
…jest bajecznie proste i bardzo szybkie. Do garnka wlej wywar i wrzuć wcześniej umyte i starte na dużych oczkach warzywa – marchewkę, pietruszkę i selera. Dolej łyżkę oleju. Zagotuj. W tym czasie posiekaj młodą kapustę oraz szpinak i dodaj do gotującej się zupy. Kaszę jaglaną przepłucz i przelej wrzątkiem na sicie, a następnie dodaj do zupy. Gotuj 10 minut aż warzywa zmiękną a kasza dojdzie. Na koniec dodaj przyprawy – sól, pieprz, lubczyk ogrodowy, natkę pietruszki oraz pęczek pachnącego i świeżutkiego koperku. To wszystko! Smacznego.
Dla kogo wiosenna zupa z młodą kapustą?
Zupa jest perfekcyjna – pachnie wiosną i wczesnym latem. Jako dietetyk polecam ją dla osób z cukrzycą typu 2, kobiet z cukrzycą ciężarnych, insulinoopornych. osób dbających o linię, jako uzupełnienie diety kobiet i mężczyzn starających się o dziecko.
Chcesz poznać więcej lekkich przepisów? Spójrz na ten przepis na wegańskie flaczki czy wiosenny chłodnik. Jeśli podoba Ci się to, co robię, odwiedź mojego instagrama i FB. 🙂
Jeden Komentarz
best mortgage lenders in california
hi!,I love your writing very a lot! share we keep up a correspondence
more approximately your article on AOL? I need an expert on this space to resolve my problem.
Maybe that is you! Taking a look forward to see you.