Jak zrobić wegańskie gołąbki?
Blog dietetyczny,  Przepisy

Wegańskie gołąbki z tofu i brązowym ryżem

Wegańskie gołąbki były moim kulinarnym marzeniem od dawna. Po tym jak wrzuciłam zdjęcie wegańskich gołąbków na FB i insta, to okazało się, że zapotrzebowanie na gołąbkowy przepis jest całkiem spore! Wrzucam więc! Róbcie, bo są pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Wegańskie gołąbki z tofu i brązowym ryżem (4 porcje)

Potrzebujesz – maszynka do mielenia mięsa albo tarka i blender, duży garnek.

  • główka kapusty włoskiej,
  • 1 szklanka brązowego ryżu,
  • tofu wędzone,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 1 duża marchew,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • po łyżeczce tymianku, natki pietruszki i papryki wędzonej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 400 ml passaty pomidorowej.

 

Szklankę brązowego ryżu zalej 1 i 1/2 szklanki wody, doprowadź do wrzenia i zmniejsz płomień na minum. Gotuj 25 minut pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę i zmięknie.

Oderwij z kapusty tyle liści, aby najmniejszy z nich miał wielkość kobiecej dłoni (niewielkiej). Resztę odłóż, przyda się jeszcze. Liście umyj i umieść w misce, a następnie zalej wrzątkiem. Gdy lekko zmiękną, to wyłóż je aby przestygły. Zetnij grube nerwy nożykiem kuchennym, aby łatwo się je zawijało.

Marchew obierz, tofu przekrój na 4 części, paprykę pokrój na paski. Rozgrzej oliwę na patelni.

Marchew, tofu, paprykę, suszone pomidory oraz kapustę przepuść przez maszynkę do mięsa, a następnie całość umieść na patelni i lekko zredukuj. Masę warzywną dopraw tymiankiem, natką pietruszki i papryką wędzoną i połącz z ryżem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.

Połóż liść kapusty na blacie kuchennym, na całej jego powierzchni rozłóż farsz, zawiń oba boki do środka, a następnie ciasno zwiń od zgrubiałego nerwu ku brzegowi liścia. Kładź gołąbki w garnku tak, aby się nie rozwinęły podczas całej operacji, czyli brzegiem liścia do dołu. Powtarzaj do momentu, aż zapełnisz gołąbkami naczynie. Zalej passatą pomidorową i przykryj przykrywką. Gotuj 30 minut na mały ogniu.

Gołąbki delikatnie wyciągaj na talerz i polej powstałym sosem pomidorowym.

Smacznego!

Gołąbki wegańskie z tofu
Gołąbki wegańskie z tofu

Szukasz wegańskiego pomysłu na obiad? Sprawdź to proste białkowe curry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.