Wegańska lasagne na żytnim beszamelu
Wegańska lasagne to nie byle co. To kosmos sam w sobie! Jest zwarta, aromatyczna, zapieczona jak należy, sycąca i roślinna.
Moi pacjenci często mają zaburzenia metaboliczne, w tym insulinooporność i często pojawia się problem przy makaronie do lasagne. O ile w większości sklepów można kupić makarony pełnoziarniste, które bardzo dobrze zachowują się w gotowaniu, to z makaronem do lasagne (i tortillami z dobrym składem) nadal jest problem. Proponuję w tym wypadku lekką modyfikację przepisu tak, aby w lasagne znalazło się wystarczająco dużo błonnika pokarmowego. I tutaj do gry wkracza pięknie pachnący żytni beszamel i otręby owsiane, które dodawane są do sosu. Koniec końców – błonnik się zgadza. Możesz mi wierzyć, że wegańska wersja jest wysoce błonnikowa!
Mówiłam już, że jest smaczna?
Wegańska lasagne na żytnim beszamelu
(na naczynie 20×35 cm)
Żytni beszamel:
- pół litra mleka roślinnego,
- dwie łyżki mąki żytniej,
- dwie łyżki oleju,
- łyżeczka gałki muszkatołowej.
Farsz:
- 18 płatów lasagne,
- 30 ml oliwy z suszonych pomidorów
- 6 suszonych pomidorów,
- dwie paczki rozmrożonego szpinaku (900 gramów),
- 500 ml passaty pomidorowej,
- bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek,
- płatki drożdżowe nieaktywne (można pominąć),
- kostka tofu naturalnego,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- duża cukinia,
- 2 łyżki otrębów (pszennych, żytnich… jakichkolwiek)
- sól, pieprz do smaku.
Jak zrobić wegańską lasagne?
Uwielbiam prostotę!
Passatę zmieszaj z ziołami i otrębami – bazylią, rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem (i cukrem albo ksylitolem, to tylko przyprawa do saku). Możesz dodać także natkę pietruszki, selera, lubczyk i inne zioła, które bardzo lubisz. Ja uwielbiam ziołowe potrawy, dlatego dodaję wszystko to, co mam pod ręką – łącznie z miętą i kocimiętką. 🙂
Cukinię umyj i pokrój w cienkie plastry. Tofu odsącz z wody.
Na patelnię wlej oliwę z suszonych pomidorów i gdy będzie gorąca, to przesmaż na niej pomidory suszone, cebulę i czosnek.
W innym garnuszku przygotuj beszamel – wlej dwie łyżki oleju, a gdy się zagrzeje, to dodaj mąkę żytnią i gdy zrobi się delikatna zasmażka, to wlej wtedy mleko roślinne i poczekaj, aż beszamel zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj. Sos będzie przepięknie pachniał korzennie.
I już – układamy lasagne!
Na dno naczynia żaroodpornego wlej łyżkę żytniego beszamelu. Zakryj dno płatami lasagne, a następnie połóż sos pomidorowy, cukinię, pokruszone tofu i rozmrożony szpinak (bez podgrzewania!). Następnie jeszcze jedna łyżka sosu beszamelowego i kolejne płaty. I tak do końca! Na wierzch połóż plastry cukinii i zalej sosem pomidorowym. W tym kroku możesz dodać płatki drożdżowe – będziesz mieć wrażenie zapieczonego sera.
Piec 40 minut w 180 stopniach na funkcji góra dół. Ozdabiaj ulubionymi ziołami!
Smacznego!
Lubisz tradycyjne dania w klasycznym stylu? Odwiedź wpisy z wegańskimi flaczkami lub wegańskim curry.
Jeśli podoba Ci się to, co robię, odwiedź mojego instagrama i FB. 🙂