bezglutenowe i bezmleczne ciasto z rabarbarem
Blog dietetyczny,  Przepisy

Rabarbarowy bezglutenowy placek (dieta low FODMAP)

Rabarbar z powodzeniem gra główne skrzypce w kompotach, jako konfitury do mięs, a w Polsce najczęściej kojarzy się z babcinym plackiem. O jego właściwościach pisałam tutaj i nie zamierzam przestać poszukiwań idealnych przepisów. Na pierwszy ogień poszedł placek, bo lubię rozpieszczać moją drugą połówkę. Placek jest wykonany w duchu low FODMAP, czyli nie zawiera frakcji fermentujących powodujących nieprzyjemności ze strony jelit. Wszystkim osobom z wrażliwymi i drażliwymi jelitami polecam ten wypiek – jest dziecinnie łatwy i spowoduje, że jelita będą szczęśliwe i nie będą się więcej denerwować. 🙂

Rabarbarowy bezglutenowy placek (8 porcji)

  • 800 gramów rabarbaru
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • dwa jaja kurze, albo 4 łyżki aquafaby
  • 60 gramów cukru*
  • 100 ml oleju rzepakowego/ 100 g oleju kokosowego
  • aromat waniliowy albo cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej albo proszku do pieczenia (uwaga na mąkę pszenną!)
  • szczypta soli

Rabarbar opłukać, pokroić na półcentymetrowe kawałki, wrzucić do miski, dodać łyżkę cukru. Ugniatać ręką przez 2-3 minuty do momentu, aż rabarbar puści sok. Rabarbar musi być mocno wymiętoszony.

Piekarnik nastawić na 180 stopni, przygotować blachę 20×30 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia (im większa powierzchnia, tym lepiej, ale placek nieźle rośnie, więc jak lubicie grube, mięsiste ciasto, to może być i mniejsza blacha, ale grzanie mocniejsze na dół, albo na niższym ustawieniu piekarnika.)

Do osobnej miski przesiać mąki, dodać cukier, sól, aromat waniliowy, sodę oczyszczoną i wszystko dokładnie wymieszać. Do suchych składników dolać mleko kokosowe i wbić dwa jaja i olej. Wszystko zagnieść lub zmiksować. Na początku nie przejmować się konsystencją, ciasto może się nie lepić, może się kruszyć. Do całości na końcu dodać rabarbar i sok rabarbarowy. Zmieszać po raz ostatni i wylać na blachę.

Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 – 50 minut (w zależności od miąższości ciasta – najlepiej sprawdzić długą wykałaczką, czy ciasto w środku lepi się). Po upieczeniu ciasto potrzymać przy uchylonych drzwiczkach piekarnia przez 20 minut.

 

*Na diecie low FODMAP cukier jest dozwolony. Jeśli czujecie opór – zastąpcie cukier dozwolonym syropem klonowym/ryżowym, a jeśli jesteście cukrowymi ortodoksami i nie boicie się chemii – to aspartamem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.