Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek
Te proste i szybkie kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek możesz wykonać wtedy, kiedy masz mało czasu i wolny piekarnik, ponieważ są one pieczone, a nie smażone. Dzięki zmienionej technologii wykonania (pieczenie a nie smażenie) są one praktycznie beztłuszczowe, bogate w białko roślinne i grzybowe oraz dużą ilość węglowodanów złożonych (kasza jaglana i otręby). W smaku są wytrawne, lekko „włoskie” i konkretne przez obecność wędzonego tofu, a także aromatyczne przez tymianek. Idealnie nadają się jako wkład do burgera oraz jako król obiadu. Łapcie przepis i koniecznie dajcie znać, czy smakowało! 😉
Dla kogo kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek?
- wegan i wegetarian,
- fanów wędzonego tofu i kaszy jaglanej,
- osób na redukcji masy ciała,
- osób z insulinoopornością,
- każdego, kto chce spróbować czegoś nowego!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek (4 porcje)
- 100 gramów kaszy jaglanej (surowej), albo 1,5 szklanki ugotowanej,
- 4 suszone pomidory,
- garść oliwek,
- trzy łyżki passaty pomidorowej (albo łyżeczka koncentratu pomidorowego),
- tofu wędzone,
- 400 gramów pieczarek,
- cebula,
- 1 łyżka tymianku suszonego,
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- dwie łyżki otrębów (mogą być pszenne, owsiane, gryczane, jakie lubisz!),
- sól, pieprz do smaku.
Kaszę jaglaną ugotuj według zaleceń producenta. Jak ją lekko rozgotujesz to nawet…lepiej! Często gotuję cały garnek kaszy i robię z niej kotlety, koktajle i inne „budynie” i kilka dni pod rząd kasza króluje w menu. Jest to ekonomiczne i eco-friendly rozwiązanie, które tobie też zaoszczędzi czas. W czasie, kiedy kasza się gotuje, umyj pieczarki (nie trzeba ich obierać, to co najlepsze, jest właśnie w skórce ;)), cebulę pokrój w duże piórka. Na rozgrzaną na średni ogień patelnie wlej oliwę, wrzuć cebulę i pieczarki. Lekko zredukuj.
Jeśli masz maszynkę do mielenia mięsa to idealnie! Podsmażone pieczarki z cebulą muszą być dobrze zmielone. Zrobisz to też blenderem ręcznym albo drobno wszystko siekając (opcja dla cierpliwych). Dorzuć do maszynki do mięsa pomidory, oliwki tofu. Wszystkie składniki połącz w misce. Do masy dodaj passatę i przyprawy. Konsystencja masy powinna być dość luźna, ponieważ podczas pieczenia woda odparuje z kotletów, przez co będą lekko wysuszone. Jeśli wolisz suche kotlety, dodaj więcej otrębów.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni, grzanie góra-dół. Jeśli masz termoobieg, to zmniejsz temperaturę o 10 stopni.
Kotlety formuj wilgotnymi dłońmi – niech kula masy mieści się w twojej dłoni. Delikatnie kładź kotlety na blasze, formując foremny kształt. Albo i nie. Nie każdy jest mistrzem geometrii! 😉
Kotlety piecz przez 30 minut. Od razu są gotowe do jedzenia.
Szukasz więcej wegańskich przepisów? Zajrzyj do posta z wegańskimi gołąbkami, albo pysznym jagielnikiem.
Zajrzyj koniecznie na mojego facebooka i instagrama po inne przepisy.