karmelowa orkiszanka
Blog dietetyczny,  Przepisy,  Płodność

Karmelowa orkiszanka z polewą toffi

Dzisiaj podam przepis na najcudowniejszą propozycję na śniadanie! Zamiast standardowej owsianki zrobimy dzisiaj…orkiszankę, czyli owsiankę zrobioną z płatków orkiszowych. W płatki orkiszowe zaopatruję się w Lidlu i często ich używam na przemian z płatkami jaglanymi i owsianymi, przygotowując śniadania.

To śniadanie jest banalne i z pewnością Ci posmakuje.

Karmelowa orkiszanka jest wegańska – żaden zwierzaczek nie ucierpiał przy jej robieniu! 🙂

Karmelowa orkiszanka z polewą toffi

(2 porcje)

  • łyżka budyniu toffi,
  • 8 łyżek płatków orkiszowych,
  • dwie garście mrożonych malin,
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (u nas  ryżowe),
  • dwie łyżki masła orzechowego,
  • syrop klonowy do smaku – 1 łyżka
  • dwie łyżki musli.

1/2 szklanki mleka wlej do garnuszka i dodaj płatki orkiszowe. Gotuj przez 5 minut.

W szklance rozmieszaj budyń z 1/4 szklanki mleka i dodaj do gotujących się płatków. Zamieszaj energicznie do momentu aż orkiszanka stanie się gładka i zacznie pachnieć karmelem.

Nalej orkiszanki do miseczek.

Przygotowanie toffi: W kubeczku rozmieszaj 1/4 szklanki mleka z syropem klonowym i masłem orzechowym.

Na orkiszankę dodaj mrożone owoce, dodaj toffi i posyp musli.

Gotowe!

 

 

karmelowa orkiszanka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.