Mleko kokosowe i mleko owsiane
Blog dietetyczny,  Przepisy

Jak zrobić super proste mleko roślinne? Zrób sam mleko kokosowe, owsiane, orkiszowe i ryżowe!

Wiszę Wam te przepisy na tanie mleko roślinne od dłuższego czasu – strasznie ciężko było mi się zebrać, aby to zrobić. Pokażę Wam cztery przepisy, które wykonacie niskim kosztem, małym nakładem pracy i szybko. Do wykonania mleka roślinnego…przepraszam! NAPOJU ROŚLINNEGO, bo mleko wg. Unii jest tylko krowie 😉 musicie przygotować:

  • albo bardzo gęste sitko (albo chustę serowarską, którą ja polecam każdemu jako tani i potrzebny gadżet do kuchni),
  • Butelkę (u mnie dwie butelki 0,75l z ceramicznym korkiem – lubię mieć pewność, że butelka jest wyparzona i sterylna, bo domowe mleka lubią fermentować, plus – nie lubię plastiku),
  • składnik – bazę dla mleka – ryż, płatki kokosowe, orkisz, płatki owsiane,
  • dodatki – sól, cukier (melasa, syrop z agawy, cukier trzcinowy), wapń w proszku.
  • przegotowana, wystudzona woda,
  • naczynie do namaczania (może być słoik),
  • wagę spożywcza do odmierzania wapnia, jeśli zechcecie mleko fortyfikować.

Mleko z brązowego ryżu (1,4 litra)

  •  3/4 szklanki brązowego ryżu,
  • 2 litry wody,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka oleju rzepakowego,
  • łyżka syropu z agawy albo cukru trzcinowego (opcjonalnie),
  • 1,6 grama wapnia z apteki (opcjonalnie).

Brązowy ryż opłucz na sitku i wsyp do garnka z wodą. Gotuj na małym ogniu 1-5 – 2h (u mnie gotowanie zależy od garnka – w garnku z cienkim dnem sprawa pójdzie szybciej, podobnie w szybkowarze). Ryż ma popękać i rozwarstwić się jak w stołówkowej pomidorowej. 😉

Dokładnie zblenduj napój, a następnie przecedź przez drobne sitko/ gazę/ chustę serowarską. Następnie dodaj olej, sól, syrop i 1,6 grama wapnia odmierzonego na wadze spożywczej albo używając miarki.

Gotowy napój ryżowy zlej do butelek i ostudź.

Przechowuj do 2 dni w lodówce.

Mleko kokosowe (1,4 litra)

  • 200 gramów płatków kokosowych,
  • 1,4 litra wody,
  • 1,6 grama wapnia.

Do dużego słoika (bądź każdego innego dowolnego czystego i wyparzonego naczynia) wsyp płatki kokosowe i zalej przegotowaną wodą. Odstaw w chłodne miejsce na całą noc (min. 6 godzin). Ja ostawiam na noc, aby mleko rano było świeże.

Rano całość wlej do garnka i zagotuj do 60 stopni, a następnie jeszcze na ciepło zblenduj. Przeciśnij przez gazę. Dodaj 1,6 g wapnia. Przelej do butelek.

To mleko szybko się psuje, a jeśli jest przetrzymywane w ciepłym miejscu może skwaśnieć. To nic złego, ale nie każdemu będzie pasować ten smak. Przechowuj do 2 dni w lodówce.

Mleko orkiszowe (1,4 litra)

  • 12 łyżek płatków orkiszowych,
  • 1,4 litra wody,
  • 1,6 grama wapnia.

Do dużego słoika (bądź każdego innego dowolnego czystego i wyparzonego naczynia) wsyp płatki orkiszowe i zalej przegotowaną wodą, tak aby przykryć tylko płatki. Odstaw w chłodne miejsce na całą noc (min. 8 godzin). Rano wodę odlej i przepłucz płatki. Płatki umieść w kielichu blendera i zalej przegotowaną wodą. Dokładnie zblenduj, a następnie przecedź przez gazę/sito/chustę serowarską. Dodaj wapnia i zlej do butelek.

Przechowuj maksymalnie 2 dni w lodówce.

Mleko owsiane (1,4 litra)

  • 12 łyżek płatków owsianych,
  • 1,4 litra wody,
  • szczypta soli,
  • 1,6 grama wapnia.

Płatki owsiane umieść w kielichu blendera, zalej przegotowaną i ostudzoną wodą. Ważne jest, aby woda była zimna, ponieważ owies sam bardzo szybko zaczyna fermentować w cieple! Całość dokładnie zblenduj, przecedź przez gazę/sito/chustę serowarską (tutaj jest bardzo mało odpadów – polecam sitko ;)), dodaj 1,6 grama wapnia i zlej do butelek.

To mleko jest najprostsze i mało trwałe. Przechowuj je w lodówce i zużyj w okresie 2 dni. Pamiętaj, że pozostawione na zewnątrz sfermentuje w bardzo krótkim czasie. Najwyżej wyjdzie zakwas do bezglutenowego żuru. 😉

Przepis z użyciem mleka owsianego

Koktajl jesienny z aronią (2 porcje)

  • dwa dojrzałe jabłka,
  • 1/4 szklanki aronii,
  • 2 suszone śliwki,
  • 1,5 szklanki mleka owsianego,
  • szczypta cynamonu.

Wszystko razem zblenduj. 😉

Dajcie znać, czy przepisy Wam się podobają i czy je wzbogacacie wapniem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.