Drożdżowe ciasto orkiszowe z rabarbarem
Blog dietetyczny,  Przepisy

Drożdżowe ciasto orkiszowe z rabarbarem

Drożdżowe ciasto orkiszowe z rabarbarem wzbudziło ogromne zainteresowanie na IG i poprosiliście mnie o przepis. Dlatego siadam i szybko piszę, abyście zdążyli jeszcze w ten weekend! 🙂

Wszędzie rabarbar…

To ciasto dla osób starających się o dziecko. Serio! Przede wszystkim jest na mące orkiszowej, która jest bogata w pierwiastki dla męskiej płodności, takie jak selen czy cynk oraz witaminy z grupy B. Dodatek drożdży piekarskich (bo to drożdżowiec jest, oczywiście!) także dostarcza witamin z grupy B. Słodzidło to ksylitol i naturalnie słodkie mleko ryżowe. Do tego jaja, czyli skoncentrowane źródło cynku, dobrze strawnego białka, selenu i…no właśnie, czego tam nie ma?

Olejem jest olej rzepakowy, który w odróżnieniu od masła nadaje się do takich szaleństw i zawiera jakąś tam ilość omegi-3. I król tego ciasta – rabarbar! Źródło antyoksydantów i substancji przeciwzapalnych. Wiec…zdrowo! Zdrowo, kochani, idealne na weekend! Dla płodności damskiej, męskiej, nawet bym powiedziała, że dobrze wpasuje się w redukcję. 🥰

Drożdżowe ciasto orkiszowe z rabarbarem (8 porcji)

  • 500 gramów mąki orkiszowej (jeśli masz IBS, to przesianej),
  • 40 gramów świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru do zaczynu,
  • 250 ml mleka roślinnego (u mnie słodkie ryżowe mleko),
  • 8 łyżek ksylitolu.
  • łyżka ortębów owsianych,
  • 2 całe jajka,
  • aromat waniliowy, albo łyżka budyniu waniliowego,
  • 100 ml oleju rzepakowego.
  • 4 łodygi rabarbaru (albo inne owoce, takie jak truskawki),
  • okrągłą formę do ciasta 35 cm (albo sporą blachę).

Jak zrobić drożdżowe ciasto orkiszowe z rabarbarem?

Przesiej mąkę orkiszową do dużej miski. Z osobym naczyniu rozpuść drożdże w mleku ryżowym z dodatkiem łyżeczki cukru. Ostawić na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować.

Nastawić piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół.

Do miski z przesianą mąką dodać otrębów, olej, ksylitol, jajka, zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wyrób drewnianą łyżką. Wlej do wysmarowanej olejem formy do pieczenia.

Wzorek nie jest trudny do zrobienia, to żadne tam rocket science. Wbrew pozorom zajmuje kilka minut. 🙂 U mnie z zegarkiem w ręku – 8 minut.

Drożdżowe ciasto orkiszowe z rabarbarem
Drożdżowe ciasto orkiszowe z rabarbarem

Rabarbar należy pokroić ukośnie (podobnie jak kopytka) w równe kawałki. Następnie, zaczynając od środka, układać z niego rozetki. Podpatrz na zdjęciu, jak idą krawędzie rabarbaru, załapiesz to w mig!

Wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się udało. Patyczek musi być suchy.

Drożdżowe ciasto orkiszowe z rabarbarem
Drożdżowe ciasto orkiszowe z rabarbarem

Z czym podawać?

Wiadomo – najlepsze cieplutkie! Lecz u nas dżem mąż zażyczył sobie dodatkowego słodzidła i podaliśmy agrestowy robiony przez moją mamę. Nic nie pobije tego smaku wczesnego lata…MNIAM!

To wszystko. Prawda, że proste?

Chcesz więcej deserów? Spójrz na mój wegański jagielnik i na tort czekoladowy ze słonym karmelem oraz na bezglutenowy placek z rabarbarem. Jeśli podoba Ci się to, co robię, odwiedź mojego instagrama i FB. 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.