Brownie z fasoli bez jajek, mleka i glutenu
Nazwałam to ciasto „Płodnym ciastem na super śluz”.
Poniższa wersja została wykonana z kilkoma zastrzeżeniami – jest to ciasto bez jajek, bez mleka i bez glutenu. 🙂 I ani trochę te „braki” nie przeszkadzają. W dodatku ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, co ucieszy niedzielnych cukierniów oraz osoby, które w diecie poruszają się nadal po omacku.
Polecam to brownie na:
- PCOS (zawiera inozytol, który ładnie wspiera owulację),
- insulooporność (ma czekoladę, pełną chromu, która blokuje apetyt),
- przy niskim libido (poprawia ukrwienie narządów płciowych),
- osób na diecie wegańskiej,
- osób szukających nowych, zaskakujących smaków!
To moja wariacja na temat brownie z fasoli – to właśnie ona ma dość silne właściwości pro-estrogenowe (obok soi, siemienia i koniczyny czerwonej w naturze stoi bardzo wysoko w kategorii fitoesteogenów). Fasola w połączeniu z czekoladą, która zwiększa ukrwienie narządów płciowych i zwiększa przyjemność ze stosunku jest IDEALNA na okres okołoowulacyjny.
Ciasto jest kremowe, wilgotne, nie przesłodzone i naprawdę będziesz czuć się po nim sexy. Ja tam uważam, że czekolada upiększa. Jak widać – fasola też. 🙈 Zrobisz je bardzo szybko, niewielkim sumptem. A potem wszyscy będą zadowoleni, a ciasto zniknie szybkiej niż myślisz. 😉
Brownie z fasoli bez jajek, mleka i glutenu
Potrzebujesz na 30-sto centymetrową okrągłą blaszkę (10 porcji):
- dwie puszki czerwonej fasoli,
- 4 łyżki kakao,
- szklanka mąki owsianej albo mąki pełnoziarnistej pszennej,
- szczyptę chilli, cynamonu i 3 krople ekstraktu waniliowego,
- (opcjonalnie) 4 łyżki powideł ze śliwki,
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady >70%,
- 3/4 szklanki mleka 3,2% (dla płodności mleko pełnotłuste, ja użyłam owsianego bo mamy alergika w domku),
- ulubione słodzidło 1/4 szklanki (u nas erytrytol),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- garść orzechów włoskich,
- sążna łyżka masła orzechowego,
- świeże owoce jagodowe do ozdoby (u mnie malinki).
Fasolę wyjmij z puszki i opłucz. Razem z połową szklanki mleka, powidłami, przyprawami, kakao i proszkiem do pieczenia zblenduj na gładką masę. Nastaw piekarnik na 180 stopni, opcja góra/dół. Formę natłuść oliwą i wylej masę. Wygładź ją szpatułką. Piecz 15-20 minut. Do garnka dodaj połamaną czekoladę, resztę mleka i podgrzewaj powoli do rozpuszczenia czekolady. Czekoladę ściągnij z palnika i na koniec dodaj masło orzechowe. Szybko wymieszaj na gładki krem.
Na ciasto nałóż krem, posyp posiekanymi orzechami i posyp ulubionymi owocami. Gotowe!
Zapraszam Cię na mojego kolorowego instagrama.
A może masz ochotę na jagielnik na IBS?
Mam też pyszne ciasto ze śliwkami!
A także wegańskie ciasto czekoladowe ze słony karmelem.