Wegańskie gołąbki z tofu i brązowym ryżem
Wegańskie gołąbki były moim kulinarnym marzeniem od dawna. Po tym jak wrzuciłam zdjęcie wegańskich gołąbków na FB i insta, to okazało się, że zapotrzebowanie na gołąbkowy przepis jest całkiem spore! Wrzucam więc! Róbcie, bo są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Wegańskie gołąbki z tofu i brązowym ryżem (4 porcje) Potrzebujesz – maszynka do mielenia mięsa albo tarka i blender, duży garnek. główka kapusty włoskiej, 1 szklanka brązowego ryżu, tofu wędzone, 6 suszonych pomidorów, 1 duża marchew, 1/2 papryki czerwonej, po łyżeczce tymianku, natki pietruszki i papryki wędzonej, 2 łyżki oliwy z oliwek, 400 ml passaty pomidorowej. Szklankę brązowego ryżu zalej 1 i 1/2 szklanki wody, doprowadź do wrzenia i…
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek
Te proste i szybkie kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek możesz wykonać wtedy, kiedy masz mało czasu i wolny piekarnik, ponieważ są one pieczone, a nie smażone. Dzięki zmienionej technologii wykonania (pieczenie a nie smażenie) są one praktycznie beztłuszczowe, bogate w białko roślinne i grzybowe oraz dużą ilość węglowodanów złożonych (kasza jaglana i otręby). W smaku są wytrawne, lekko „włoskie” i konkretne przez obecność wędzonego tofu, a także aromatyczne przez tymianek. Idealnie nadają się jako wkład do burgera oraz jako król obiadu. Łapcie przepis i koniecznie dajcie znać, czy smakowało! 😉 Dla kogo kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek? wegan i wegetarian, fanów wędzonego tofu i kaszy jaglanej, osób na…
Jedzenie podczas porodu? Jeść czy nie jeść?
Jedzenie podczas porodu to było coś, co mi spędzało sen z powiek przed pierwszym porodem. Spędza mi też sen z powiek przed drugim porodem. Jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie… Jedzenie podczas porodu Po wielu godzinach przemyśleń i poszukiwaniu artykułów naukowych na ten temat postanowiłam opisać pokrótce swoje obserwacje. Oto do czego doprowadził mnie Netflix, Gabrielle Palmer i Lamaze International a także „macica lubi słodkie”… Słodka szyjka macicy Szyjka macicy to dolna, zgrubiała część mięśniówki macicy. Jest więc mięśniem i to nie byle jakim – mięśniem o niesamowitej zdolności do rozkurczania i skurczania się. Podczas I etapu porodu, kiedy dochodzi do jej rozwierania, musi ona wykonać potężną pracę. Jeśli…
Charytatywny Bal Karnawałowy dla uczniów szkoły Zakątek w Poznaniu ❤️
Sponsoruję nagrody na Charytatywnym Balu Karnawałowym na rzecz uczniów Szkoły Zakątek! To szkoła w moim ukochanym Poznaniu, zachęcam wszystkich do licytacji! Do zgarnięcia dwie nagrody: Indywidualna konsultacja dietetyczna z dopasowanym do potrzeb tygodniowym jadłospisem oraz Konsultacja chustonoszenia dla noworodków i niemowląt. Zachęcam także do aktywnego wsparcia FB Zakątek! Strona Zakątek! Link do wydarzenia: Dobroczynny Bal Karnawałowy Pięknego i zdrowego dnia!
Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszy od cukru?
Początek roku to wyzwania i postanowienia; gros z nich dotyczy słodyczy – ograniczenie, kompletna rezygnacja czy zamiana na zdrowsze odpowiedniki to Wasze główne postulaty. Słodycze to cukier…ale nie tylko. To w przeważającej części tani syrop glukozowo-fruktozowy, który jest bardziej niebezpieczny! Naturalnie fruktoza występuje w owocach, miodzie, nektarze i…spermie ssaków. Pod postacią owoców nie jest niebezpieczna dla organizmu, ponieważ owoce zawierają jeszcze szereg innych składników np. błonnik, które niwelują jej działanie. Wyobraźcie sobie, że nie jest wykorzystywana przez organizm podczas wysiłku fizycznego, bo wolniej wchłania się od glukozy, co czyni ją nieprzydatną z perspektywy działania mięśni szkieletowych i np. w sportach tlenowych. Chętnie natomiast odkłada się jako znienawidzona tkanka tłuszczowa i UWAGA!…
Postanowienia noworoczne dla ciała i ducha – jak zamierzam o siebie zadbać w 2020?
Jestem w terminie porodu i nagle wzięło mnie na masę rzeczy, których nie robiłam przez ostatnie kilka tygodni. Mam nadzieję skończyć książkę o tematyce finansowej, namalować porodową mandalę i cieszyć się kawą zbożową z czekoladą i cynamonem z masą spienionego mleka. I przedstawić swoje dość intymne założenia na kolejnych 12 miesięcy. Będzie w klimatach połogowych, macierzyńskich, bodypositive i w szacunku do swojego ciała, co podkreślam zawsze każdej mojej pacjentce. Przede wszystkim – szacunek i miłość do siebie. Moje postanowienia noworoczne 1. Być matką. Jestem matką od ponad 1,5 roku, co nie zmienia faktu, że chcę być bardziej matką jak jestem teraz. Lubię ten czas i zaangażowanie z dzieckiem. Ktoś może…
Czy kluski są zdrowe? Kluskowe przemyślenia
Każda kultura ma jakieś wyroby mączne przypominające makaron. Są to różnego rodzaju wyciskane, lane, odkrawane wyroby mączne, składające się zazwyczaj z mąki i jaj (czasami wody). Kluski mogą przybrać naprawdę różny kształt, poczynając od wysublimowanego makaronu spaghetti, czy tagiatelle, na poznańskich szarakach z mąki żytniej kończąc. I wiem doskonale, że różnice między makaronem i kluskami wydają się być dla Polaków oczywistymi, jednak w gruncie rzeczy są to dokładnie te same wyroby, tylko ukształtowane w różnych kulturach. Ale nie tylko ludy słowiańskie uprawiają tradycję sporządzania klusek – Austriacy są mistrzami Käsespätzle – jajecznych klusek zapiekanych z cebulą i serem. Wyrazem klusek, czy też makaronu w azjatyckiej kulturze są różnego rodzaju noodles,…
Jak zrobić super proste mleko roślinne? Zrób sam mleko kokosowe, owsiane, orkiszowe i ryżowe!
Wiszę Wam te przepisy na tanie mleko roślinne od dłuższego czasu – strasznie ciężko było mi się zebrać, aby to zrobić. Pokażę Wam cztery przepisy, które wykonacie niskim kosztem, małym nakładem pracy i szybko. Do wykonania mleka roślinnego…przepraszam! NAPOJU ROŚLINNEGO, bo mleko wg. Unii jest tylko krowie 😉 musicie przygotować: albo bardzo gęste sitko (albo chustę serowarską, którą ja polecam każdemu jako tani i potrzebny gadżet do kuchni), Butelkę (u mnie dwie butelki 0,75l z ceramicznym korkiem – lubię mieć pewność, że butelka jest wyparzona i sterylna, bo domowe mleka lubią fermentować, plus – nie lubię plastiku), składnik – bazę dla mleka – ryż, płatki kokosowe, orkisz, płatki owsiane, dodatki…
Zadbaj o siebie i swoją odporność – wywiad o grypie i przeziębieniu z farmaceutką mgr Agatą Pietrukiewicz
Obok pięknych zdjęć dyń, spadających liści, ciepłych koców oraz spacerów z parasolką są też w jesieni rzeczy, które mogą podobać się mniej. Z pewnością należą do nich przeziębienie, grypa, obniżona odporność, katar, kaszel i gorączka…no bo…kto lubi chorować? Z powodu sezonowości owych dolegliwości postanowiłam przeprowadzić wywiad z kimś, kto na lekach zna się bardzo dobrze, a mianowicie z farmaceutką mgr Agatą Pietrukiewicz. Jeśli coś Cię bierze, albo czujesz, że przeziębienie masz przed sobą, koniecznie przeczytaj ten wywiad! Nasza rozmowa będzie dotyczyć przeziębienia i grypy w okresie jesiennym. Uwaga – jako, że ani ja, ani Agata nie współpracujemy z żadną firmą, nazwy leków zostały zastąpione nazwami substancji czynnej, albo nazwą systematyczną…
Mikrobiom w ciąży – programowanie zdrowia dziecka.
Mikrobiom w ciąży to mój absolutny konik! Obiecałam sobie kiedyś, że napiszę cykl artykułów o mikrobiocie jelitowej w kontekście ciąży, porodu i karmienia piersią. Pisałam na ten temat pracę dyplomową, więc grzechem byłoby nie podzielić się tymi informacjami na łamach mojej strony. Czym jest mikrobiom jelitowy? Według definicji Joshua Lederberga jest to zespół mikroorganizmów, głównie komensalnych, czyli tych sprzyjających ludzkiemu organizmowi, symbiotycznych, czyli takich, które odnoszą korzyści z bytowania (my też) w jelicie i patogennych, które działają niekorzystnie poprzez wytwarzanie toksyn. Najbardziej sprzyjające są bakterie z grupy Lactobacilius i Bifidobacterium, ponieważ zwiększają wykorzystanie składników z żywności, syntetyzują witaminy, hamują rozrostowi patogenów i są immunomodulujące, czyli stymulują układ odpornościowy. Reszta bakterii…