Jak stres wpływa na odporność?
Zostałam poproszona o napisanie artykułu o tym, jak stres wpływa na odporność. Pomyślałam – dlaczego nie? Przecież to ważny problem. W dobie coraz to nowych restrykcji rządowych i stale rozszerzającej się pandemii – stres może towarzyszyć nam w każdym momencie. Czy to ze względu na to, że trzeba pracować w domu, gdzie nie ma do tego warunków, czy też ze względu na życie w strachu przed utratą pracy, otrzymaniem niepełnej wypłaty, brakiem środków do życia. A wszystko to na tle ogromnego załamania gospodarczego, którego skutki będziemy odczuwać przez kolejne lata. Panie koronawirusie. Skoro zabrałeś nam już tyle, to pogadajmy jak dietetyk z wirionem – nie zabierzesz już nam więcej, bo zamierzam przeszkolić moich czytelników, jak cię kompletnie pokonać…
Jajko zapiekane w kokilce
Jajko zapiekane w kokilce z szynką szwardzwaldzką i warzywami. 🤤 A na środeczku żółciutkie żółteczko 🌞 W temacie świątecznym wcale nie musi być nudno! Lubię, gdy tradycja się przeplata z nowoczesnością. Tego wynikiem jest to przepyszne jajko podawane w kokilkach. Przepis na te jajka jest bardzo prosty i mega efektowny! 😏🤔Jestem pewna, że podając takie jajko na święta zaskoczysz swoich gości! Dla kogo jajko zapiekane w kokilce? To pożywne śniadanie sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej, z insulinoopornością, dla diabetyków, osób trenujących siłowo, baaaaaaardzo głodnych! Do dzieła! Jajko zapiekane w kokilce (na 4 porcje) 4 jaja, klasa L, szynka parmeńska (cztery plastry) pomidor (dwie sztuki) bakłażan (cztery plastry o…
Ryżowa babka na zakwasie
Ryżowa babka na zakwasie to coś, co wyszło przypadkiem i na drodze eksperymentalnej. Sercem całego przedsięwzięcia jest słodki i alkoholowy zakwas na chlebek watykański, znany też jako ciasto Hermana, chlebek szczęścia, czy chlebek Animuszów. Chlebek szczęścia poznałam jako dziecko. Znajoma rodziny podarowała mojej mamie pachnący zakwas, z którego piekło się ów chlebek, albo dalej hodowało, aby przekazać go bliskim. Całe przedsięwzięcie ma formę słodkiego i aromatycznego łańcuszka szczęścia. Upieczenie chlebka szczęścia ponoć przynosi szczęście, dlatego każdy powinien spróbować upiec go przynajmniej raz w życiu. Moja mama często robiła go, gdy byłam dzieckiem, a ostatnio pamięć o chlebku znowu odżyła i któregoś razu mama zadzwoniła do mnie z przepisem na zaczyn,…
Chleb watykański – zakwas
Chleb watykański, nazywany także chlebkiem szczęscia, chlebem Animuszów czy ciastem Hermana, to słodki wypiek, będący swoistym łańcuszkiem. Mówi się, że powinno się upiec go przynajmniej raz w życiu. Nie wiem, który raz już go jem, ale wiem jedno – warto, bo jest obłędny w smaku! Zakwas na chleb watykański Starter: – mleko (200 ml) x 2 – na starter i na dalszy etap fermentacji, – cukier (3/4 szklanki) x 2 – na starter i na dalszy etap fermentacji, – biała mąka (3/4 szklanki) x 2 – na starter i na dalszy etap fermentacji. Robienie zakwasu trwa kilka dni, a narzędzia, jakich potrzebujesz do duży pojemnik, kawałek ręcznika kuchennego, albo papierowy…
Pszenny zakwas
Pszenny zakwas zrobisz w dwie minuty, a możesz z tego wyczarować niesamowicie esencjonalną i tradycyjną zupę postną lub świąteczną! Biały barszcz jest tradycyjną postną zupą, ale można też ją ugotować na święta wielkiej nocy i podać z aromatycznym majerankiem i ziemniakami. Pszenny zakwas na biały barszcz 6 łyżek mąki pszennej typ 2000 pół szklanki ciepłej wody 2 łyżki dobrych jakościowo płatków owsianych dwa nieobrane ząbki czosnku słoik czysta, wyprasowana ścierka kuchenna albo kawałek papierowego ręcznika kuchennego i gumka recepturka Umyj i wyparz słoik. Do środka nasyp mąki, wsyp płatki owsiane i dodaj czosnek. Wszystko zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj. Przykryj słoik ściereczką, zepnij gumką recepturką i odstaw w ciepłe…
Bezglutenowy zakwas gryczany na żurek
Bezglutenowy zakwas gryczany na żurek to absolutny must try tych świąt! Gryczany zakwas to mój hit od kiedy dowiedziałam się, że mam IBS. Zakwas jest naturalnie bezglutenowy, aromatyczny, mocno kwaśny i jest świetną bazą do wielkanocnego żurku. Jeśli nie dodasz czosnku, to możesz wykorzystać do do upieczenia bułeczek czy chleba. Bezglutenowy zakwas gryczany na żurek 6 łyżek mąki gryczanej pół szklanki ciepłej wody 2 łyżki dobrych jakościowo płatków owsianych dwa nieobrane ząbki czosnku słoik czysta, wyprasowana ścierka kuchenna albo kawałek papierowego ręcznika kuchennego i gumka recepturka Umyj i wyparz słoik. Do środka nasyp mąki, wsyp płatki owsiane i dodaj czosnek. Wszystko zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj. Przykryj słoik ściereczką,…
Zakwas żytni na świąteczny żurek
Jak zrobić dobry zakwas żytni na świąteczny żurek? Kiedyś uważałam, że robienie zakwasów na zupy i chleby to strata czasu, potem, gdy odkryłam, że hodowanie zakwasu to bardzo przyjemne zajęcie, zaczęłam robić je na masową skalę przed każdymi świętami. Żurek zrobiony na takim zakwasie będzie kwaśny, aromatyczny i dostarczy masy satysfakcji. Zakwas żytni na świąteczny żurek 6 łyżek mąki żytniej razowej typ 200 pół szklanki ciepłej wody 2 łyżki dobrych jakościowo płatków owsianych dwa nieobrane ząbki czosnku słoik czysta, wyprasowana ścierka kuchenna albo kawałek papierowego ręcznika kuchennego i gumka recepturka Umyj i wyparz słoik. Dzięki wyparzeniu słoika pozbędziesz się wszystkich bakterii a środowisko będzie sterylne. Do środka słoika nasyp mąki,…
Candida albicans – dieta
Candida albicans (a także Candida glabrata, Candida tropicalis, Candida parapsilosis i Candida krusei), bo tak nazywa się drożdżak, który wywołuje kandydozę, współistnieje z gatunkiem ludzkim praktycznie od zawsze. Ciężko na osi dziejów zaznaczyć początek tego wielowiekowego romansu, gdyż candida przez wieki była raczej cichym i nieśmiałym lokatorem naszych brzuchów i układów płciowo-moczowych. Pani candida zasiedla naturalnie ludzkie jelita i, dopóki nie rozrośnie się zbytnio, to nie ma się czym martwić. Współczesna przetworzona dieta uczyniła jednak z candidy lokatora dokuczliwego, ba, nawet niebezpiecznego. Problem z jej istnieniem pojawia się wtedy, gdy przejmie ona kontrolę nad jelitem i zaczyna ekspandować dalej, narażając biednego gospodarza na szereg nieprzyjemnych dolegliwości. A artykule znajdziesz informacje jak…
Odporność i dieta – czy to działa?
Oryginalna wersja artykułu „Odporność i dieta” jest także dostępna na stronie Świadomej Mamy. 🙂 Tutaj ją troszkę rozszerzyłam. Mamy pandemię – to oficjalne. Zachowanie zarówno higieny i spokoju w takiej sytuacji to podstawa, lecz niektóre z Was, drogie mamy, nadal zastanawiają się, w jaki inny sposób, niż mycie i dezynfekcja rąk, można uchronić się przed zagrożeniem. I czy można podnieść odporność…dietą? Postaram się wytłumaczyć, co dieta robi i czego nie robi z naszą odpornością, a także przedstawię kilka produktów, które stymulują układ immunologiczny. Czy dieta moduluje odporność? Na świecie co kilka lat wybucha epidemia, a nasze organizmy co rusz są narażone na ryzyko zarażenia – jest to proces normalny. Nasza odporność jest ściśle…
Jagielnik z gorzką czekoladą (low FODMAP)
to Ten jagielnik z gorzką czekoladą robi się w 25 minut! Serio! I jest pyszny! W dodatku osoby z drażliwym jelitem mogą zjeść porcję, albo dwie, bo wszystkie składniki w nim są dozwolone! Jagielnik z gorzką czekoladą (low FODMAP) Potrzebujesz blender, okrągłą formę do ciasta 20 cm średnicy z opaską, piekarnik. Masa jaglana: 1 szklanka kaszy jaglanej, 2,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego (u mnie ryżowe, bo jest naturalnie słodkie), 2 krople aromatu waniliowego, skórka z jednej dobrze wyszorowanej pomarańczy, (opcjonalnie) 2 łyżki syropu klonowego ALBO 2 łyżki cukru ALBO 3 łyżki ksylitolu. Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych, 6 orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy (albo oleju kokosowego), 2 łyżki masła orzechowego,…