Rabarbarowy bezglutenowy placek (dieta low FODMAP)
Rabarbar z powodzeniem gra główne skrzypce w kompotach, jako konfitury do mięs, a w Polsce najczęściej kojarzy się z babcinym plackiem. O jego właściwościach pisałam tutaj i nie zamierzam przestać poszukiwań idealnych przepisów. Na pierwszy ogień poszedł placek, bo lubię rozpieszczać moją drugą połówkę. Placek jest wykonany w duchu low FODMAP, czyli nie zawiera frakcji fermentujących powodujących nieprzyjemności ze strony jelit. Wszystkim osobom z wrażliwymi i drażliwymi jelitami polecam ten wypiek – jest dziecinnie łatwy i spowoduje, że jelita będą szczęśliwe i nie będą się więcej denerwować. 🙂 Rabarbarowy bezglutenowy placek (8 porcji) 800 gramów rabarbaru szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki jaglanej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka…
Mazurek wielkanocny (dieta low FODMAP)
Upieczenie tego mazurka zajęło mi dwa dni. Bardzo długo kombinowałam, co zrobić, aby obejść restrykcje na fodmapie. Chciałam też, aby mazurek był wegetariański (albo nawet i wegański). Miałam do dyspozycji dużo fajnych produktów, które wykorzystałam bez wahania. Jest to ciasto na specjalne okazje i wątpię, abym miała czas na przygotowanie go częściej niż raz w roku. Ale, czego by nie pisać, mazurek ten jest najlepszym, jaki jadłam w ostatnim czasie. Krem do mazurka jest inspirowany moimi ulubionymi ciastkami z przepysznym nadzieniem. Nie mam pojęcia jak te ciasta się nazywają, bo spotykam je tylko na konferencjach i firmowych spotkaniach, a internet niewiele mi pomógł. Ale – cel został osiągnięty. Przepis podaję…
Wegańskie flaczki (dieta low FODMAP)
Ostatnio bardzo chodziły za mną zupa – flaczki. Takie zwykłe, wołowe albo jagnięce flaczki. Jestem osobą, która nigdy nie grymasiła nad podrobami, więc prędzej, czy później smaki dzieciństwa mi się przypomniały. Po wojażach po kilku sklepach mięsnych i niemożności znalezienia ulubionych podrobów do zupy, zniechęcona kupiłam boczniaki ostrygowate, które są dozwolone na fodmapie i, jednocześnie, świetnie imitują fakturę flaczków. Są wegańskie, bezlaktozowe, bezmleczne, bezglutenowe, ale dobre. I to jest najważniejsze. Wegańskie flaczki (4 porcje) tacka (250 gramów) boczniaków 30 gramów zielonej części pora jedna (mała) marchewka jedna (mała) pietruszka 0,7 l wody (lub wywaru) łyżka koncentratu pomidorowego łyżka czerwonej papryki w proszku szczypta chili szczypta imbiru łyżka majeranku 4 łyżki…
Bezglutenowy i bezlaktozowy sernik na kruchym spodzie (dieta low FODMAP)
Wiele osób w okresie świątecznym prosiło mnie o przepisy ciast, jakie zrobiłam na święta wielkanocne. Prosiły mnie dlatego, ponieważ są to przepisy na ciasta low FODMAP, czyli takie, które można jeść przy zespole jelita drażliwego (IBS). Na pierwszy ogień pójdzie minimalistyczny sernik na kruchym spodzie. Jest przepyszny i w niczym nie ustępuje tradycyjnemu sernikowi. Mój mężczyzna powiedział, że sernik jest nawet lepszy niż ten „tradycyjny” z zeszłego roku. Ta wersja nie jest wegańska, ale z przyjemnością przetestuję wegańską wersję przy kolejnej okazji. Do wykonania sernika będzie potrzebna forma o średnicy 26 cm, widelec, trzepaczka albo mikser i miarka. Sernik low FODMAP Bezglutenowy spód: 60 gramów mąki gryczanej 60 gramów mąki…
Dieta połogowa na świecie (Chiny, Korea, Meksyk)
Skoro napisałam już o połogu, to nie byłabym sobą, jeśli nie rozszerzyłabym tematu. Podczas szukania inspiracji do poprzedniego postu, trafiłam na kilka rytuałów porodowych, które przykuły moją uwagę. Podczas, gdy Polkom (ogólnie Europejkom) wpaja się piramidy żywienia i aktywności fizycznej, nakłania do zjadania warzyw i owoców, ograniczenia mięsa i jaj (jaja znowu są niezdrowe! który to raz w ostatnim stuleciu? ;)) w innych rejonach świata połóg wiąże się ze specjalnymi rytuałami. Nie zaleceniami. Rytuałami. Takimi, które są ugruntowane kulturą i ciężko się z nich wywinąć. Jeśli Polka w połogu zechce odciągnąć mleko i śmignąć tydzień po porodzie na imprezę z alkoholem – nikt jej nie zabroni, być może bardziej wyzwolone…
W jaki sposób zadbać o siebie w połogu? [Wskazówki dietetyczne dla mam w połogu]
Po 9 miesiącach bardziej lub mniej spokojnej ciąży nadchodzi czas rozwiązania. W internetowych poradnikach i na prelekcjach w szkołach rodzenia poród jest porównywany do przebiegnięcia maratonu, co wcale nie mija się z prawdą. Kilokalorie spalanie podczas porodu naturalnego liczone są w setkach na godzinę. Śmiałam się, że podczas moich 14 godzin na porodówce spaliłam 14 000 kilokalorii i gdyby nie żelki*, to chyba bym zeszła na hipoglikemię. 😉 Każdy człowiek o zdrowych zmysłach i znikomej nawet empatii przyzna, że po takim maratonie należy się kobiecie spokój. I ma rację! Czy w połogu trzeba leżeć? Ale do rzeczy! Po tym ultramaratonie rozpoczyna się okres nazywany połogiem. Nasi zachodni sąsiedzi, Niemcy, stosują…
Jak schudnąć po ciąży? Krótki poradnik dla mam
„Dziecko cię wyssie” „Szybko zrzucisz” „Nie martw się, dziecko zabiera tłuszcz” „Zacznie chodzić, to dopiero schudniesz!” – czy te popularne mądrości Waszych (i mojej też!) babć mają przełożenie na rzeczywistość? Czy to prawda, czy może tylko pocieszające poklepywanie po plecach i tak już bardzo zmęczonej mamy? No dobra, z jednej strony mamy Nasze mamy i babcie z ludowymi mądrościami, a z drugiej strony mamy to: Internetowy matczyny szum. Każda z Nas się tym martwi. Ja też się tym martwiłam w pewnym momencie. Naturalne karmienie piersią to temat naprawdę bliski mojemu sercu. Mogę wypowiedzieć się nie tylko jako dietetyk, ale także czynna uczestniczka tego procesu. Pisząc ten artykulik jestem już niemal…
Białko, białeczko, białunio – suple cz. 1
W facebookowym poście poprosiłam Was o pomysły na kolejny wpis. Temat szeroko rozumianych suplementów diety pojawił się kilkakrotnie, więc zgodnie z moją obietnicą zacisnęłam pasa, rozciągnęłam do granic możliwości swój wolny od dziecia czas i zabrałam się za tworzenie mojego kolejnego postowego dziecka. Suplementy diety to naprawdę rozległy temat, który najchętniej rozciągnęłabym na kilka postów. Suple zostają u mnie na stałe. 🙂 Suplementy* – pieszczotliwie suple. Każdy słyszał o suplementach diety. Pewnie większość kojarzy je z reklam żelaza, magnezu, rybich olejów, multiwitamin różnego rodzaju, czy ziołowych preparatów szeroko reklamowanych w internecie. Wydaje się, że łykanie garści tabletek spowolni starzenie, naprawi to, co się zepsuło, zadziała tam, gdzie czegoś brak et…
Czy gluten jest zdrowy? Czyli wszystko, co musisz wiedzieć o glutenie
Kiedy w 2011 roku australijski gastroenterolog Peter Gibson opublikował wyniki randomizowanych badań, w których dowodził, że gluten wpływa na zaburzenia gastroenterologiczne u osób nie chorujących na celiakię, narodziła się moda na eliminację glutenu z diety. Glutenowa sprawa przeciekła do mainsteramu, co skutkowało wydaniem „Diety bez pszenicy” przez Wiliama Davisa. Ludzie oszaleli…dosłownie!
Zawsze jakoś trzeba zacząć
Cześć, zawsze ciężko wychodziło mi zaczynanie czegoś. Gdy jednak zaczynam, to rzadko kończę, szczególnie jeśli stanie się to moją pasją. Pomysł na stronę internetową podrzucił mi mój narzeczony, który stwierdził, że nie mogę chować dla siebie swoich przemyśleń dietetycznych. Ta strona jest, jak wszystko w życiu, szkicem. Jest (być może) przejściowa. Jest (być może) jednym z moich projektów. Będzie (być może) docelowa lub jest (być może) czymś na start. Początkowo byłam zafascynowana onkologią i dietą onkologiczną. Po kilku konferencjach, szkoleniach i praktykach w szpitalu stwierdziłam, że z natury jestem zbyt pogodna, aby zajmować się onkologią. Przynajmniej na początku. Po urodzeniu dziecka, które jest tak żywe, że bardziej się nie da,…