![Zakwas gryczany na żurek wielkanocny](https://dietetykaplodnosci.pl/wp-content/uploads/2020/04/IMG_6669-2-1140x1520.jpg)
Bezglutenowy zakwas gryczany na żurek
![Zakwas gryczany na żurek wielkanocny](https://susie.pl/wp-content/uploads/2020/04/IMG_6669-2-225x300.jpg)
Bezglutenowy zakwas gryczany na żurek to absolutny must try tych świąt!
Gryczany zakwas to mój hit od kiedy dowiedziałam się, że mam IBS. Zakwas jest naturalnie bezglutenowy, aromatyczny, mocno kwaśny i jest świetną bazą do wielkanocnego żurku. Jeśli nie dodasz czosnku, to możesz wykorzystać do do upieczenia bułeczek czy chleba.
Bezglutenowy zakwas gryczany na żurek
- 6 łyżek mąki gryczanej
- pół szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki dobrych jakościowo płatków owsianych
- dwa nieobrane ząbki czosnku
- słoik
- czysta, wyprasowana ścierka kuchenna albo kawałek papierowego ręcznika kuchennego i gumka recepturka
Umyj i wyparz słoik. Do środka nasyp mąki, wsyp płatki owsiane i dodaj czosnek. Wszystko zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj. Przykryj słoik ściereczką, zepnij gumką recepturką i odstaw w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Wystarczy, że pomieszasz zakwas raz dziennie drewnianą łyżką. Po 3-4 dniach zakwas będzie gotowy. Im w wyższej temperaturze zakwas stoi, tym szybciej się zrobi.
Szukasz inspiracji na Wielkanoc?
Wypróbuj moje przepisy na mazurek na IBS, sernik na IBS, zakwas żytni i zakwas pszenny.
Potrzebujesz więcej inspiracji? Zajrzyj na mojego kolorowego, rodzinnego instagrama!
![Pszenny zakwas na biały barszcz wielkanocny](https://dietetykaplodnosci.pl/wp-content/uploads/2020/04/IMG_6670-75x75.jpg)
![Zakwas żytni](https://dietetykaplodnosci.pl/wp-content/uploads/2020/04/IMG_6668-2-75x75.jpg)