Zakwas gryczany na żurek wielkanocny
Blog dietetyczny,  Przepisy

Bezglutenowy zakwas gryczany na żurek

Zakwas gryczany na żurek wielkanocny
Zakwas gryczany na żurek wielkanocny po trzech dniach fermentacji

Bezglutenowy zakwas gryczany na żurek to absolutny must try tych świąt!

Gryczany zakwas to mój hit od kiedy dowiedziałam się, że mam IBS. Zakwas jest naturalnie bezglutenowy, aromatyczny, mocno kwaśny i jest świetną bazą do wielkanocnego żurku. Jeśli nie dodasz czosnku, to możesz wykorzystać do do upieczenia bułeczek czy chleba.

Bezglutenowy zakwas gryczany na żurek

  • 6 łyżek mąki gryczanej
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki dobrych jakościowo płatków owsianych
  • dwa nieobrane ząbki czosnku
  • słoik
  • czysta, wyprasowana ścierka kuchenna albo kawałek papierowego ręcznika kuchennego i gumka recepturka

Umyj i wyparz słoik. Do środka nasyp mąki, wsyp płatki owsiane i dodaj czosnek. Wszystko zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj. Przykryj słoik ściereczką, zepnij gumką recepturką i odstaw w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Wystarczy, że pomieszasz zakwas raz dziennie drewnianą łyżką. Po 3-4 dniach zakwas będzie gotowy. Im w wyższej temperaturze zakwas stoi, tym szybciej się zrobi.

Szukasz inspiracji na Wielkanoc?

Wypróbuj moje przepisy na mazurek na IBS, sernik na IBS, zakwas żytni i zakwas pszenny.

Potrzebujesz więcej inspiracji? Zajrzyj na mojego kolorowego, rodzinnego instagrama!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.