Bezglutenowe i bezmleczne pankejki z jabłkami
Kiedyś bardzo trudno było wykonać takie pankejki bez używania produktów mlecznych oraz bezglutenowych. Dzisiaj mamy dużo szczęścia i wiele produktów dostępnych na rynku.
Problemem natomiast stają się idealne proporcje, których użyjemy do wykonania pancakes, aby były lekko chrupiące, pachnące i konkretnie wyrośnięte.
Chcę Ci dzisiaj zaproponować przepis, który z powodzeniem sprawdzi się na diecie osoby eliminującej gluten, pszenicę i produkty mleczne. Są delikatne, puszyste i można je podać dosłownie ze wszystkim!
Takie bzglutenowe i bezmleczne pancakes polecę także dla osób na diecie Low Fodmap – pod warunkiem podmianki jabłka na ananasa. Niektóre osoby nieźle tolerują jabłka, ale te, które nie – mogą dodać jakiekolwiek dozwolone owoce.
Bezglutenowe i bezmleczne pankejki
Z podanych proporcji wyjdzie 8-10 sztuk pankejków o średnicy 8 cm.
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki mleka ryżowego albo mleka owsianego,
- szklanka mąki bezglutenowej (u nas ryżowa z Lidla),
- jabłko,
- łyżka ksylitolu albo cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 0lej do smażenia (albo patelnia beztłuszczowa).
Wykonanie bezglutenowych i bezmlecznych pankejków
Banalnie proste! 😉
Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, albo bardzo drobno pokrój.
W misce wymieszaj mąkę, cukier i cynamon, następnie wbij jajka i zacznij ucierać, powoli dodając mąki. Ciasto ma być trochę gęstsze jak śmietana. Dodaj jabłka.
Rozgrzej patelnię i dodaj na nią olej.
Dodawaj ok. 2-3 łyżek masy i uformuj placuszki. Smaż po 2 minuty z każdej strony.
Uwaga! Pankejki będą całkiem grube, dlatego smaż je na średnim ogniu, aby się nie spiekły, ale doszły w środku.
Smacznego!