Tęczowa rabarbarowa owsianka (dieta low FODMAP)
Rabarbar jest wszędzie, więc czas spróbować rabarbaru w wersji śniadaniowej! Rabarbar można wykorzystać dosłownie do wszystkiego, a ja chętnie eksperymentuję ze wszystkim i w każdy sposób. Tęczową owsiankę można zapakować w pojemnik i zabrać w majówkową trasę, na rower, nad jezioro czy ognisko. Jestem pewna, że poprawi Tobie humor po długim marszu i ucieszy kolorami w chwilach zmęczenia na szlaku. Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu – po co marnować czas na gotowanie, jak za oknem świeci słońce, a świat wzywa na szlak? Owsianka jest także odpowiednia dla dzieci, próbowałam dzisiaj z córeczką.
Tęczowa rabarbarowa owsianka
- 4 małe łodygi pokrojonego rabarbaru
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- do ozdoby – borówki, truskawki, rabarbar
Do garnka wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy płatki owsiane. Zagotowujemy i w momencie, gdy owsianka będzie się zagęszczać, dodajemy rabarbar. Ja lubię chrupiący, więc nie gotowałam go zbyt długo, ale w wersji lekko rozgotowanej też smakuje dobrze. Jeśli się zagapisz – nic się nie stanie.
Gotową owsiankę wlewamy do miski, dekorujemy owocami i polewamy syropem klonowym.
Smacznego i rabarbarowego!