Karmelowa orkiszanka z polewą toffi
Dzisiaj podam przepis na najcudowniejszą propozycję na śniadanie! Zamiast standardowej owsianki zrobimy dzisiaj…orkiszankę, czyli owsiankę zrobioną z płatków orkiszowych. W płatki orkiszowe zaopatruję się w Lidlu i często ich używam na przemian z płatkami jaglanymi i owsianymi, przygotowując śniadania.
To śniadanie jest banalne i z pewnością Ci posmakuje.
Karmelowa orkiszanka jest wegańska – żaden zwierzaczek nie ucierpiał przy jej robieniu! 🙂
Karmelowa orkiszanka z polewą toffi
(2 porcje)
- łyżka budyniu toffi,
- 8 łyżek płatków orkiszowych,
- dwie garście mrożonych malin,
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe),
- dwie łyżki masła orzechowego,
- syrop klonowy do smaku – 1 łyżka
- dwie łyżki musli.
1/2 szklanki mleka wlej do garnuszka i dodaj płatki orkiszowe. Gotuj przez 5 minut.
W szklance rozmieszaj budyń z 1/4 szklanki mleka i dodaj do gotujących się płatków. Zamieszaj energicznie do momentu aż orkiszanka stanie się gładka i zacznie pachnieć karmelem.
Nalej orkiszanki do miseczek.
Przygotowanie toffi: W kubeczku rozmieszaj 1/4 szklanki mleka z syropem klonowym i masłem orzechowym.
Na orkiszankę dodaj mrożone owoce, dodaj toffi i posyp musli.
Gotowe!