Wegańskie tiramisu
Wegańskie tiramisu brzmi abstrakcyjnie, wiem. 🙂
Są takie desery, których kwintesencją są produkty odzwierzęce. Wegański świat jednak co rusz pokazuje, że wszystko da się zrobić w wersji wegańskiej i, co ważne, produkt końcowy będzie nadal wspaniały.
Dokładnie tak samo było w przypadku tego deseru. Make long story short – mój szwagier i teściu zawsze robią klasyczne tiramisu na święta. Od kiedy wiem, że zarówno moje dzieci, jak i ja jestem alergikiem, to muszę wymyślać wszystko bez mleka. Nikt w rodzinie nie zna się na wegańskim czary-mary, więc jeśli chcę coś zjeść, to muszę wymyślić, jak to zrobić. W tym wypadku wyszło super!
Wegańskie tiramisu – 3 pucharki
- pełna filiżanka mocnej kawy,
- 15 ml Amaretto,
- 12 biszkoptów (u mnie bezmleczne, zwykłe, z wszechgroźnym glutenem i białym cukrem :)),
- 250 g jogurtu kokosowego o smaku naturalnym,
- 60 gramów gładkiego masła orzechowego,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- kakao,
- trzepaczka, miska, sitko.
Jak zrobić wegańskie tiramisu?
Sercem tiramisu jest kawa. Zrób ją dobrze, nasyp naprawdę dużo do kawiarki, ekspressu albo zaparz w kubku i przecedź. Ma być mocna! Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj masę „mascarpone”. W misce umieść syrop klonowy, masło orzechowe i jogurt kokosowy. Bardzo energicznie rozprowadź wszystko do momentu, aż nie będzie żadnej grudki. ŻADNEJ. Nikt nie lubi farfocli z zimnego masła orzechowego. 😉
Do przestudzonej kawy dodaj amaretto. Jeśli lubisz więcej alkoholu, to dodaj tyle ile uważasz za stosowne. Ja karmię piersią, więc dodałam na 3 pucharki łyżkę stołową alkoholu. Zmieszaj całość.
Do wcześniej przegotowanego pucharka włóż porządnie namoczony w mieszance kawowo-likierowej biszopt. Następnie przykryj niewielką warstwą tłuściutkiego kremu. Potem połóż kolejne 3 namoczone w kawie biszopty i przykryj kremem. Powtórz te wszystkie czynności z każdym pucharkiem.
Na samym końcu do sitka z małymi oczkami wsyp łyżkę kakao i solidnie posyp każde tiramisu.
Pucharki wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tiramisu będzie gotowe, gdy całe kakao z lekko brązowego, zrobi się wilgotne, nie będzie pylić, a jego kolor zmieni się na głęboki brąz.
To wszystko. Prawda, że proste?
Chcesz więcej wegańskich deserów? Spójrz na mój wegański jagielnik i na tort czekoladowy ze słonym karmelem. 🙂
Jeśli podoba Ci się to, co robię, odwiedź mojego instagrama i FB. 🙂
Jeden Komentarz
houston car buyers
Hey would you mind letting me know which web host you’re using?
I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads
a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a fair price?
Thank you, I appreciate it!