Jajko zapiekane w kokilce
Jajko zapiekane w kokilce z szynką szwardzwaldzką i warzywami. 🤤 A na środeczku żółciutkie żółteczko 🌞
W temacie świątecznym wcale nie musi być nudno! Lubię, gdy tradycja się przeplata z nowoczesnością. Tego wynikiem jest to przepyszne jajko podawane w kokilkach.
Przepis na te jajka jest bardzo prosty i mega efektowny! 😏🤔Jestem pewna, że podając takie jajko na święta zaskoczysz swoich gości!
Dla kogo jajko zapiekane w kokilce?
To pożywne śniadanie sprawdzi się u osób
- na diecie redukcyjnej,
- z insulinoopornością,
- dla diabetyków,
- osób trenujących siłowo,
- baaaaaaardzo głodnych!
Do dzieła!
Jajko zapiekane w kokilce (na 4 porcje)
- 4 jaja, klasa L,
- szynka parmeńska (cztery plastry)
- pomidor (dwie sztuki)
- bakłażan (cztery plastry o średnicy kokilek)
- pieprz
Jeśli zamierzasz przygotować jajko w kokilce na śniadanie, to bakłażana przygotuj wieczorem; utnij 4 cienkie plastry i mocno natrzyj je solą. Gdy bakłażan puści wodę, odciśnij go mocno papierowym ręcznikiem. Dzięki temu bakłażan łatwiej się upiecze, nie będzie też posiadał charakterystycznej goryczki.
Do kokilki włóż szynkę parmeńską i ułóż ją tak, aby stworzyć z niej brzeg miseczki. Na dół ułóż odciśniętego bakłażana, pokrojonego w kostkę pomidora, a następnie wbij jajo. Posyp pieprzem.
Włóż do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i zapiekaj przez 15 minut.
Podawaj gorące. Smacznego!
W jednej porcji:
114 kcal
Białko: 10,96
Tłuszcz: 5,38
Węglowodany: 5,73
Szukasz inspiracji na Wielkanoc?
Wypróbuj moje przepisy na mazurek na IBS, sernik na IBS, zakwas gryczany, zakwas pszenny i tradycyjny zakwas żytni.
Koniecznie odwiedź mojego kolorowego i rodzinnego instagrama i profil na FB. 🙂